Izbjeljivanje zuba

Da li znate da preko 50% ljudi u razgovoru sa vama najprije obraća pažnju na – vaš osmjeh. Ono što vaš osmjeh može učiniti upečatljivim su svakako lijepi, bijeli zubi. Sa bijelim zubima svaka osoba izgleda mlađe, atraktivnije, zdravije. I suprotno tome, tamni i žuti zubi će vas definitivno učiniti starijim i neprivlačnijim. Nažalost, savršeno bijele zube smo imali možda samo u djetinjstvu, jer vremenom, čak i pored idealno održavane higijene zubi mijenjaju boju i tamne. Uzrok tome su pigmenti iz hrane i pića (kafa, čajevi, crno vino, obojeni sokovi…), zatim duvan, starenje, neke bakterije, lijekovi itd.

Na svu sreću danas je zaista jednostavno, u većini slučajeva, povratiti bjelinu zuba koju smo nekad imali. Postoji niz metoda kojima se lako i efikasno možete osloboditi prebojenih zuba, a u osnovi svake od tih metoda je dejstvo hemijskih supstanci – vodonik peroksida, karbamid peroksida ili natrijum perborata. Sve ostalo što prati priču o bijeljenju zuba (lampe, laseri i sl.) predstavlja samo pomoćnu opremu, a u nekim slučajevima i čist marketinški trik.

Ono što je najvažnije za pacijenta, sve ove tehnike zaista djeluju i to bez ikakvog rizika po zdravlje vaših zuba što garantuju milioni pacijenata koji se danas zadovoljno osmjehuju. Naravno, podrazumjeva se da se svaki postupak sprovodi nakon detaljnog pregleda u stomatološkoj ordinaciji, pod kontrolom stomatologa i svakako – poštujući preporuke stomatologa. Detaljan stomatološki pregled je neophodan stoga što supstance za izbjeljivanje mogu napraviti štetu isključivo na zubima koji su ili pokvareni ili imaju okrnjene stare plombe.

Izbjeljivanje cjelokupnih zubnih nizova

Bijeljenje zuba se može vršiti u stomatološkoj ordinaciji (in-office bleaching) ili kod kuće (home bleaching). Ukoliko se izbjeljivanje vrši u stomatološkoj ordinaciji gel za izbjeljivanje se nanosi direktno na zube u trajanju 20 – 45 minuta. Postupak se može ponoviti u nekoliko seansi. Ukoliko se izbjeljivanje vrši kod kuće, procedura je sljedeća: u ordinaciji se najprije uzima otisak vilice na osnovu kojeg se izrađuje individualna udlaga (tray). U udlagu se nanosi gel koji izbjeljuje zube a zatim se drži u ustima najčešće tokom noći (7 – 8 sati) mada postoje i dnevne varijante sa nešto koncentrovanijim gelom koji se nosi u toku dana (20 min. do sat vremena). Udlaga sa gelom se nosi ukupno 7 – 15 dana u zavisnosti od intenziteta prebojenosti zuba prije izbjeljivanja kao i nijanse koju želite da postignete. Razlika između bijeljenja u ordinaciji i kućnog bijeljenja je u koncentraciji aktivne supstance u gelu. Logično, u slučaju kućnog bijeljenja ta koncentracija je niža pa sama procedura nešto duže traje, ali je u svakom slučaju krajnji efekat odličan.

Izbjeljivanje pojedinačnih zuba

Postoje slučajevi kada samo pojedini zubi imaju tamniju boju. To može biti prirodna pojava (recimo trojke su često najžući zubi u nizu) ali se često dešava da do potamnjenja dolazi i nakon devitalizacije, odnosno “liječenja” zuba (vađenja zubnog živca). Ovaj relativno čest estetski problem se javlja uglavnom zbog kasnog započinjanja liječenja (tj. kad je infekcija u zubu dosta uznapredovala), ali se može desiti i zbog određenih medikamenata koji se koriste pri liječenju, kao i zbog eventualnog unutrašnjeg krvarenja u zubu usljed traume. Zato je vrlo korisno da stomatolog prilikom liječenja zuba sprovede odgovarajuće postupke zaštite zuba kao i da se ne koriste neki medikamenti koji mogu izazvati naknadnu promjenu boje zuba. Ukoliko je to ispoštovano do prebojavanja devitalizovanog zuba ili neće doći uopšte ili će ga biti u mnogo manjoj mjeri.Izbjeljivanje zuba

Međutim, ako je do prebojavanja već došlo, postoji rješenje i za takve slučajeve. Procedura izbjeljivanja takvog zuba je sljedeća – prilikom vaše prve posjete stomatološkoj ordinaciji, sa unutrašnje strane zuba se preparira komora (napravi se udubljenje) u koju se zatim postavlja gel za bijeljenje. Komora se privremeno zatvara te se gel drži u zubu dva dana. Nakon toga se postupak ponavlja, tj. u ordinaciji se gel uklanja a zatim stavlja novi jer je najčešće potrebno par seansi do postizanja željenog efekta. Kada je postignut zadovoljavajući rezultat poželjno je zamijeniti i ispun (plombu) jer i stara plomba doprinosi neadekvatnom izgledu i boji zuba. Osim toga ukoliko je krunica prirodnog zuba u većoj mjeri uklonjena naša preporuka je i postavljanje fiber-glas kočića koji ojačava takav zub. Na taj način smo dobili potpuno funkcionalan i estetski prihvatljiv izliječen zub.