Vađenje zuba-umnjaka – Zarastanje i šta jesti poslije

Stomatolozi i oralni hirurzi izvode vađenje zuba iz više razloga. Najčešće problem stvaraju umnjaci ili jako oštećeni zubi karijesom. Postoje  situacije kada se stomatolog opredjeljuje za uklanjanje zuba kod stisnutog rasporeda zuba u vilici ili zbog postavljanja ortodontskog aparatića.

Ekstrakcije zuba većinom izvodi stomatolog, dok se kod komplikovanih ekstrakcija pristupa hirurškim putem i njih izvodi oralni hirurg.

ČESTE INDIKACIJE:

  • Veliki karijes

  • Bolesti desni

  • Zubne infekcije

  • Trauma / ozljeda zuba ili okolne kosti

  • Komplikacije kod umnjaka

  • Priprema za zubnu protezu

  • Mliječni zubi koji sami od sebe ne ispadaju na vrijeme

VAĐENJE ZUBA

Prava vrsta vađenja zuba ovisi o obliku, veličini, položaju i mjestu zuba u vilici.

Postoje jednostavne hirurške ekstrakcije zuba. Jednostavna ekstrakcija podrazumjeva zub koji je vidljiv iznad desni i koji stomatolog može ukloniti u jednom komadu. Hirurška ekstrakcija je dosta složenija, izvodi je oralni hirurg i uključuje uklanjanje tkiva desni, kosti ili oboje. Hirurg često uklanja zub u komadima.

Umnjaci su poslednji zubi koji izbijaju i obično prvi zahtijevaju vađenje, jer kod mnogih ljudi su impaktirani. To znači da nisu u potpunosti izašli iz desni. Vađenje umnjaka uobičajen je postupak u oralnoj hirurgiji.

Za početak obavljaju se konsultacije sa stomatologom, traži se temeljna istorija bolesti, da li pacijent boluje od nekog drugog oboljenja, da li trenutno koristi određenu terapiju i da li je alergičan na nešto.  Zub se potom slika, kako bi se ustanovio oblik i položaj korjena zuba.

Prije samog početka ekstrakcije pacijent će dobiti anesteziju. Injekcija lokalnog anestetika daje se u blizini mjesta ekstrakcije, te pacijent neće osjetiti bol, ali može očekivati da će osjetiti pritisak na zub. Također može se čuti brušenje i pucanje kostiju ili zuba. Nekim pacijentima iskustvo je neugodno i uznemirujuće, ali većinom prolazi bez komplikacija i neočekivano brzo. Bol će se nastaviti nekoliko sati nakon ekstrakcije zuba, ali stomatolog će se pobrinuti da pacijentu propiše adekvatne analgetike kako bi i sam oporavak poslije ekstrakcije bio što ugodniji za pacijenta.

Pacijent takođe može zatražiti dodatne anestezijske ili sedativne lijekove kako bi se ublažila anksioznost tokom postupka.

Nakon što je zub uklonjen mogu biti potrebni šavovi ili dodatni postupci za kontrolu krvarenja, dok se većinom samo postavi debeli sloj gaze iznad mjesta ekstrakcije koju pacijent jako zagrize da upije krv i započne proces zgrušavanja. Gaza se obično uklanja poslije 20-ak minuta.

Vađenje zuba-umnjaka

Čak i impaktirane umnjake ne moramo vaditi ako nam ne stvaraju problem. Kada su umnjaci djelimično izašli na površinu hrana i bakterije mogu se zarobiti oko zuba i desni, što uzrokuje nakupljanje plaka, koje može dovesti do karijesa, gingivitisa, parodontoze, infekcije mekog tkiva, apscesa, ciste i drugih problema. Takve probleme moguće je liječiti, ali kada problemi postanu učestali i teži potrebno je izvaditi taj zub, isto kao i umnjake koji zbog svog nepravilnog položaja utiču na ostale zube.

Kao i ostali zubi, umnjaci se mogu otkloniti jednostavno ili hirurški. Pripreme izgledaju identično kao i prilikom vađenja bilo kog drugog zuba. Prije samog vađenja, pacijent prima injekciju anestezije, kada anestezija počne da djeluje pristupa se vađenju zuba. Postupak je u potpunosti bezbolan, može se samo osjetiti pritisak na zub dok ne bude otklonjen. Kod operacije umnjaka, potreban je mali rez na desni, a zub se isjeca na komade kako bi se lakše uklonio.

Postupak obično traje svega nekoliko minuta, ali se dešavaju situacije da je za vađenje potrebno i oko 20-30 minuta.

Nakon uklanjanja umnjaka, mogu se očekivati otekline i nelagoda. Otok se može pojaviti i unutar usne šupljine, ali i spolja na obrazu, kao i blage modrice. Srećom ovo nije obavezna propratna reakcija, a u slučaju da se dogodi, prolazi za 3 dana do 2 nedelje.Vađenje zuba-umnjaka

PACIJENTI O NAMA

Avatar

Po meni jedna od najboljih stomatoloških ordinacija . Imaju jako dobar tim. Sa jedne strane jako profesionalni, a sa druge strane super opusteni, tako da možete sa njima pričati o svim temama.

Nikolina S.
Avatar 2

Sve je na visokom nivou uredjeno,čekaonica jako lijepo uređena i vodi se mnogo evidencije o higijeni jer je sve jako lijepo čisto.Ordinacija je također jako lijepo uređna,istakla bih posebno laganu muziku u pozadini za vrijeme tretmana

Teodora M.
Avatar 3

Ako ste pomislili da iskustvo kod stomatologa može da vam donese samo bolne trenutke onda treba da posjetite Pušara Dent stomatološku ordinaciju u Laktašima

Jovana V.

Profesionalan i ljubazan pristup svakom pacijentu. Prezadovoljn uslugom. Sve preporuke

Stojče M.

RADNO VRIJEME

Pon-Pet 9:00 – 18:00
Subota 9:00 – 14:00
Nedjelja Затворено

GDJE SE NALAZIMO

Zakažite pregled

Zakažite Vaš pregled zuba kako ne bi sebe doveli u situacije da morate da čekate!