Project Description

Konzervativna stomatologija

Konzervativna stomatologija

Stomatološka ordinacija Dr. Pušara vrši sve radove iz oblasti konzervativne stomatologije koristeći kvalitetne materijale, savremenu opremu i tehnike. Konzervativna stomatologija je grana stomatologije koja obuhvata dijagnostiku i terapiju bolesti zuba. Zajedno sa endodoncijom (liječenje zubnog živca) čini cjelinu kojom se stomatolozi ujedno najviše i bave u svakodnevnoj praksi. Krajnji cilj konzervativne stomatologije i endodoncije jeste nadoknada i rehabilitacija tvrdih i mekih zubnih tkiva konzervativnim putem (tj. bez hirurških ili protetskih intervencija), te vraćanje zuba u funkciju.

Amalgamski ispuni (“sive plombe”) su već dugi niz godina u svakodnevnoj upotrebi. Po svom sastavu predstavljaju metalnu leguru srebra i žive. Mehanička izdrzljivost amalgama je veoma dobra pa plombe mogu da traju i decenijama. Materijalom se lako radi i ne zahtjeva idealne uslove za postavljanje.

Međutim, “siva plomba” (kako se najčešće naziva amalgam) danas više nije zadovoljavajuće rješenje. Postoji više nedostataka amalgama, a prvi je svakako pukotina koja se vremenom javlja između plombe i zuba. Ta pukotina nastaje usljed skupljanja materijala. Drugi značajan nedostatak je neophodnost pravljenja mehaničke retencije za zub. Naime, amalgamski ispun ne uspostavlja hemijsku vezu sa zubnim tkivom već se prosto “uglavljuje” u dio zuba koji je uklonjen. To često zahtjeva uklanjanje i dijela zdravog zuba da bi amalgamski ispun bio stabilan.

Dalje, iako je toksičnost amalgama minimalna, u SAD i zapadnoevropskim zemljama se izbacuje iz upotrebe i zbog toga što sadrži određenu količinu žive. I na kraju, za pacijente možda i najveći nedostatak koji ih muči jeste nezadovoljavajuća estetika – osim izrazite uočljivosti same “sive plombe”, dodatni problem predstavlja i činjenica da vremenom i okolno zdravo zubno tkivo počinje da tamni preuzimajući boju iz amalgama.

PACIJENTI O NAMA

Avatar

Po meni jedna od najboljih stomatoloških ordinacija . Imaju jako dobar tim. Sa jedne strane jako profesionalni, a sa druge strane super opusteni, tako da možete sa njima pričati o svim temama.

Nikolina S.
Avatar 2

Sve je na visokom nivou uredjeno,čekaonica jako lijepo uređena i vodi se mnogo evidencije o higijeni jer je sve jako lijepo čisto.Ordinacija je također jako lijepo uređna,istakla bih posebno laganu muziku u pozadini za vrijeme tretmana

Teodora M.
Avatar 3

Ako ste pomislili da iskustvo kod stomatologa može da vam donese samo bolne trenutke onda treba da posjetite Pušara Dent stomatološku ordinaciju u Laktašima

Jovana V.

Profesionalan i ljubazan pristup svakom pacijentu. Prezadovoljn uslugom. Sve preporuke

Stojče M.

RADNO VRIJEME

Pon-Pet 9:00 – 18:00
Subota 9:00 – 14:00
Nedjelja Затворено

GDJE SE NALAZIMO